Tandvleesontstekingen zijn relatief onbekend, maar zeker niet minder belangrijk dan het veel bekendere tandbederf (gaatjes).Boven de leeftijd van 40 jaar heeft ca. 80 % van de bevolking in meer of mindere mate last van ontstoken tandvlees. Het proces gaat als volgt:

  • Door een onjuiste poetsmethode blijft er chronisch wat tandplaque (dat is het witte kleverige laagje dat op de tanden zit als het tijd wordt om te poetsen. Iedereen kent dat wel) achter op de grens van de tand/kies en het tandvlees.
  • De bacteriën in die tandplaque zorgen voor een ontstekingsreactie in het tandvlees. Dat wordt rood door een grotere doorbloeding en veel minder stevig. Het gaat bij aanraking meteen bloeden.
  • Doordat het minder stevig wordt gaat het minder goed tegen de tand aan liggen, waardoor er gemakkelijker etensresten, tandsteen,tandplaque tussen de tand en het tandvlees komt en de ontsteking steeds verder gaat.
  • Op een zeker moment wordt de ruimte onder het tandvlees zo diep dat het kaakbot, waar de tand in verankerd zit, wordt bereikt.
  • Dat kaakbot gaat vervolgens verdwijnen en op een gegeven moment zit de tand nog slechts met een puntje vast en wordt hij beweeglijk. Uiteindelijk gaat de tand of kies verloren.

 

Dit proces heet parodontitis en kan ook op jeugdige leeftijd voorkomen.Men spreekt dan van Juveniele Parodontitis. Dit is doorgaans een veel snellere vorm van botafbraak dan bij volwassenen en behoeft ook een snelle en adequate aanpak, vaak ook met een gerichte antibioticumkuur. Gelukkig komt dit niet erg vaak voor.

Het is duidelijk dat parodontitis  behandeling behoeft. Het succes van zo’n behandeling is, anders dan bij de behandeling van gaatjes, veel meer afhankelijk van de motivatie en discipline van de patiënt.

Stel een vraag over de behandeling van parodontitis: