Soms ontkomen we er niet aan om een tand of kies eruit te halen.

De redenen daarvoor kunnen zijn:

  • Diepe fractuur: dus wanneer de kies is afgebroken tot ver onder het tandvlees.
  • Ernstige pijnklachten die niet op een andere manier meer zijn te verhelpen.
  • Niet rustig te krijgen ontstekingen.
  • Er schade wordt berokkend aan de naastliggende tand of kies.
  • Als de kies door de locatie in de mond op geen enkele wijze is schoon te houden en restauratie van de kies dus geen zin heeft omdat het binnen afzienbare tijd weer defecten zal gaan vertonen.
  • Om orthodontische redenen, wanneer er eigenlijk geen ruimte is voor het aantal tanden en kiezen.
  • Om financieel/functionele redenen: In sommige gevallen moeten er zoveel kosten worden gemaakt om voor de kies een langdurige prognose te bewerkstelligen, dat het verstandiger kan zijn om de kies eruit te halen en voor min of meer hetzelfde geld een implantaat te plaatsen dat een veel betere overlevingskans heeft.

Als er voor wordt gekozen om de kies te vervangen door een implantaat, dan moet de kies uiterst voorzichtig worden verwijderd om te voorkomen dat de tandkas beschadigt. De kaak moet zoveel mogelijk intact blijven.We noemen dat atraumatisch extraheren. Dit doen we bij voorkeur in eigen praktijk. We beschikken sinds kort over een zeer vernuftig instrument, waarmee vrijwel ieder wortelrestje er, zonder te wrikken, en dus zonder nadelige krachten op het kaakbot, rechtstandig uit kan worden gehaald.Van napijn of iets dergelijks is dan bijna nooit sprake.

Soms kan het verstandig zijn om de tandkas op te vullen met een botsubstituut, hetgeen tegenwoordig in alle vormen en maten op de markt is.

In het geval van een verwijderde kies wordt het gat in de vorm van korrels van kunstbot opgevuld en daarna wordt er een membraan overheen gelegd, die zorgt dat de korrels blijven zitten.

Door deze korrels heen groeit dan het echte kaakbot weer prachtig aan en kan er later gemakkelijk geìmplanteerd worden.

Worden de korrels niet aangebracht dan is de kans groot dat de kaak in valt op de plek waar de kies eruit is gehaald en kan implanteren veel lastiger (en duurder) worden.

Stel een vraag over het verwijderen van tanden of kiezen

Ga naar de pagina over de gebitsvervanging