Gloednieuw vulmateriaal

Tandheelkunde

In grote lijnen gebruiken we al jaren prachtige, zichzelf steeds meer ontwikkelende vulmaterialen met ieder zijn eigen voor en nadelen.

De materialen waren te onderscheiden in 2 soorten: – de composieten, ook weer bestaande uit een paar ondersoorten en de glasionomeren.

De voordelen van de composieten zijn: esthetisch fraai , sterk.  Nadeel van composiet is dat het alleen onder echt droge omstandigheden dient te worden aangebracht en dat het afhankelijk is van het u.v.licht of het goed en volledig is uitgehard.

U kunt zich voorstellen dat wanneer het in de diepte onvoldoende is uitgehard en het bekende bandje ( de bekisting) er af wordt gehaald, dat dan de composiet in de diepte een fractie mee omhoog wordt getrokken, waardoor er een kier tussen de kies en de composiet ontstaat. Dat is uiteraard niet gewenst. Verder krimpt composiet bij het uitharden, hetgeen wat spanning op de kies kan veroorzaken, waardoor de kies soms een paar weken wat gevoelig kan zijn voor warmte en kou.

De glasionomeren hebben de volgende voordelen: volledig droge omstandigheden zijn niet nodig, zelfs ongewenst. Het geeft fluoride af aan de kies, waardoor er bijna nooit gaatjes naast ontstaan.

Nadelen van glasionomeren zijn dat het niet sterk genoeg is voor uitgebreide restauraties, dus vullingen waar de genoemde bandjes bij nodig zijn worden bijna nooit met glasionomeer gedaan.

Verder zijn ze ook niet mooi genoeg om te worden gebruikt op plaatsen waar de esthetiek een rol speelt.

Er is nu een gloednieuw materiaal op de markt: Surefill One.

Dit materiaal combineert de eigenschappen van de beide besproken vulmaterialen.

Het geeft fluoride af, het is sterk genoeg om ook grotere restauraties mee te doen, het is mooi om te zien en het is naast het feit dat het ook met de u.v. lamp wordt uitgehard, ook nog chemisch uithardend, voor op de plekken waar het licht niet is gekomen. Een kier tussen de vulling en de kies ontstaat daardoor niet snel. Verder krimpt het niet dus minder napijn en het hecht zelf aan de kies.

Dat laatste is met composieten niet het geval: daarvoor is een aparte plaktechniek noodzakelijk.

Kortom wij vinden dit nieuwe materiaal een welkome aanvulling op onze plastische vulmogelijkheden