Bel mij terug

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Mondhygiëne

Bij  de meeste mensen is het wel bekend: Eén van de belangrijkste factoren die de mondgezondheid bepalen is de mondhygiëne. Soms horen we wel eens: “ maar ik poets nooit en ik heb toch nooit iets bij de controle”. Het klopt: er zit duidelijk ook wel een genetische factor in. Je hebt ook mensen die heel goed hun best doen en toch ieder half jaar gaatjes hebben. Vaak is dan al bij de controle te zien waar over een half jaar een gaatje zal zitten.

In dit geval is uitermate goed schoonhouden met een medicinale tandpasta, eventueel aangevuld met wekelijks aanbrengen van een gel met een verhoogd fluorgehalte, zoals Elmex  Medical (nadat er gewoon is gepoetst), aan te bevelen.

Tandsteen

Veel mensen denken dat tandsteen komt door veel roken, hard water, veel koffiedrinken e.d. Dat klopt niet. Tandsteen vormt zich uit de tandplaque, dat is het witte kleverige laagje dat op je tanden ontstaat als je niet goed poetst.Iedereen kent dat wel, je krabt het er zo met een nagel af. Als je dat 24 uur lang niet goed weg poetst begint dat laagje te verkalken.Zodra dat gebeurt is het niet meer door jezelf weg te halen en moet dat professioneel gebeuren. Als er een dun laagje tandsteen is gevormd, dan zal het ook aangroeien.Dat is dan niet meer te voorkomen. Tandsteen zit vol met schadelijke bacteriën en je kunt er ontstekingen aan het tandvlees van krijgen. Omdat het verkalken van tandplaque afhankelijk is van stoffen in het speeksel, waarvan die bij verschillende personen wisselend voor komen, verschilt ook de hoeveelheid tandsteen per individu, zelfs als ze even goed poetsen.

Hand- of elektrische  tandenborstel?

Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat een elektrische borstel beter reinigt dan een handtandenborstel. Wel is het zo dat op sommige plaatsen, zoals aan de achterkant van de ondertanden, waar zich gemakkelijk tandsteen vormt, een elektrische borstel gemakkelijker is om het goed te doen.

 

Floss, stokers of interdentaal borsteltjes?

Het advies hiervoor wisselt van persoon tot persoon. Hiervoor zal de tandarts u individueel advies geven.

Tandpasta en spoelmiddelen

Zie hiervoor ons artikel op de  nieuwspagina.