Nieuwe voordelige mogelijkheid voor vastzetten kunstgebit

Techniek

Bij veel zorgverzekeraars lijken geen objectieve normen te worden gehanteerd voor het afwijzen of toekennen van een klikgebit op implantaten.

Ondergetekende had onlangs ook weer twee identieke gevallen van implantaten in de bovenkaak, ook dezelfde verzekeraar. Alleen werden bij de een wel implantaten vergoed en bij de ander niet. Waarom? Een raadsel.

Voor degenen die kampen met een losse prothese en die geen vergoeding kunnen krijgen voor implantologie is er nu een voordelige oplossing.

Het komt er op neer dat er een paar hele voordelige, naald implantaatjes worden geplaatst, zonder dat er een flap-operatie nodig is en op die implantaatjes zit meteen al een drukknopje.

Vervolgens wordt in het bestaande gebit een holletje geslepen op de plaats van de drukknopbolletjes en wordt, uiteraard na een periode van vastgroeien van de implantaatjes, met snelhardende kunsthars er een matrixje in gezet die om de drukknopbolletjes heen vallen. Kortom, meteen een geweldige verbetering van de houvast.

Ook geschikt voor vrijeindigende frameprotheses

Veel mensen herkennen het wel: Als een kaak gedeeltelijk onbetand is geworden is een van de mogelijkheden een frame, dat met verankering aan de overige kiezen vast zit.

Als achterin de mond geen kiezen meer zitten, waar het frame aan bevestigd had kunnen worden noemen we dat een vrijeindigende frameprothese,

Daarbij is er dus geen steun meer achter in de mond en drukt het frame rechtstreeks op het slijmvlies.

Dat kan, zeker op termijn klachten gaan veroorzaken, omdat de druk op het slijmvlies zorgt voor sneller slinken van de kaak op die plek.

Ook hiervoor zijn deze implantaatjes een uitkomst: 1 implantaatje achterin en de druk van het frame wordt door dat implantaatje opgevangen en niet meer door het slijmvlies.

Als het frame aan beide kanten vrij eindigt dan moeten er uiteraard 2 implantaatjes in.