Een tand afgebroken tand en geen kanaal

Tandheelkunde, Techniek

Het komt soms voor dat een tand volledig afbreekt door een ongeval of iets dergelijks. Er is dan slechts 1 behandeling mogelijk: Het wortelkanaal gebruiken voor het plaatsen van een stift. Vervolgens wordt er om het deel van die stift dat boven het stompje uit steekt een materiaal geplakt dat dan in een bepaalde vorm wordt beslepen en daaroverheen komt dan een keramische kroon. Maar wat nu als er geen wortelkanaal meer is?

Wortelkanalen kunnen in de loop van het leven ernstig vernauwen of zelfs helemaal dicht gaan zitten.

Als een kanaal helemaal dicht zit kon er tot voor kort aan de situatie van een afgebroken tand niets meer gedaan worden. Het stompje moest er uit en er moest iets anders komen.Je kunt namelijk niet zomaar een wortelkanaal in een stompje boren, omdat de kans dan erg groot is dat je ergens halverwege er uit komt.

Dat probleem is nu , met dezelfde hightech methode als in mijn vorige artikel, opgelost.

Er wordt een 3d scan gemaakt van het deel van de kaak waarin de afgebroken tand zit. Vervolgens wordt er virtueel, dus op het computerscherm, precies in de goede richting een soort kanaal geboord. Daarna wordt er met een 3D-printer een boormal geprint, waarmee je in de mond exact het kanaal kunt boren zoals dat op het computerscherm gepland was.

Deze techniek is alleen nog beschikbaar voor tanden met rechte wortels.

Als er een kromming in zit wordt het een stuk lastiger.

Uiteraard is het wel zaak om even goed te overwegen of het, ook kostentechnisch misschien al of niet verstandiger is om te kiezen voor extractie en vervolgens te implanteren. Alleen heeft dat dan als nadeel dat het een veel langduriger traject is.