Uit de mond ruiken

Tandheelkunde

Een probleem, waar nog altijd enigszins een taboe op rust is die van een ( al dan niet vermeende ) slechte adem.

Slechte adem of “halitose” komt veel voor en de oorzaak ligt meestal in de mond. In een minderheid van de gevallen komt het uit de longen en soms ligt een systemische ziekte eraan ten grondslag. Waar de lucht vandaan komt is gemakkelijk te testen door een vertrouwenspersoon te vragen de lucht te ruiken die u door de neus uitademt met dichte mond. Als dat dezelfde slechte geur met zich meebrengt dan komt het uit de longen en moet de huisarts of internist eraan te pas komen.

Als u vervolgens de neus dichtknijpt en uit de mond ademt en de geur wordt duidelijk sterker, dan zit het probleem in de mond.

Halitose kan effectief worden behandeld door goede mondverzorging. De meest voorkomende oorzaak is tandplaque op de tongrug. Daarvoor zijn zg. tongreinigers in de handel en eventueel in combinatie met bepaalde spoelmiddelen werkt dat bijzonder effectief.

Maar ook andere mondgezondheidsproblemen als tandsteen, gaatjes ontstekingen van het tandvlees e.d. moeten uiteraard uitgesloten worden.