Nieuw onderzoek naar genetische markers mondkanker

Tandheelkunde

De Acta start een onderzoek naar genetische factoren die mondkanker bepalen

AMSTERDAM – ACTA gaat onderzoek doen naar mondkanker die voortkomt uit leukoplakie. Dat doet het academisch centrum na een onderzoeksgift van stichting ADP. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Elisabeth Bloemena, verbonden aan VUmc en ACTA.

Sommige soorten mondkankers worden voorafgegaan door leuko- of erythroplakie; een zichtbare witte of rode verandering van het mondslijmvlies. Een klein deel van de patiënten met deze afwijkingen ontwikkelt vervolgens mondkanker. Dat gaat om 1% tot 2% op jaarbasis. Tot op heden is nooit aangetoond dat deze vorm van mondkanker daadwerkelijk kan worden voorkomen door behandeling van het mondslijmvlies, omdat de laesies terugkomen of omdat de patiënten elders in de mondholte een tumor ontwikkelen in een gebied dat klinisch niet zichtbaar of afwijkend was.
Het onderzoek van hoogleraar orale pathologie Bloemena richt zich op genetische markers in de laesies. Bekeken wordt of deze mogelijk kunnen voorspellen of de kans op maligne ontaarding hoog of laag is. Aan de hand hiervan kan de controle van de patiënten worden bijgesteld. Dit onderzoek past in de onderzoeksambities van ACTA, waarbij tandartsen en met name kaakchirurgen een rol kunnen spelen bij ziektebeelden die zich in een vroege fase in de mondholte manifesteren, meldt het academisch centrum.
Het onderzoek duurt vier jaar en wordt uitgevoerd samen met onderzoekers van het VUmc. Stichting ADP, opgericht in 2012, geeft met name financiële ondersteuning aan onderzoeken die zich richten op de oorzaak van zeldzame vormen van kanker.

bron: ACTA, Tessa Vogelaar