Bel mij terug

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld

Implantaten

Implantaten (kunstwortels) zijn tegenwoordig een prachtige manier om:

  • Verloren gegane tanden en kiezen te vervangen.
  • Een los kunstgebit stevig vast te zetten

In principe kunnen de implantaten hier in onze praktijk worden geplaatst. Al in 1988 plaatsten wij de eerste implantaten, toen nog van een totaal andere orde als heden ten dage. Als u geïnteresseerd bent vertellen we u graag de verschillen tussen toen en nu. Overigens functioneren veel van de toen geplaatste implantaten nog steeds prima.

Het bij ons veel gebruikte implantaat van marktleider Straumann is gemaakt van titanium/zirkonium (onverwoestbaar!) of pure keramiek. Sinds kort hebben we de mogelijkheid tot het plaatsen van een erg kort implantaat van een ander topmerk (Zimmer), dat kan worden gebruikt wanneer er erg weinig bothoogte is, maar wel voldoende breedte. Dat is dan wel nodig, omdat het Zimmerimplantaat dikker is. De houvast moet uit de lengte of uit de breedte komen.

De ontwikkelingen staan niet stil en we hebben onlangs een derde systeem aan de portfolio toegevoegd.  Het z.g. Any Ridge implantaat. het merk dat we inmiddels veruit het vaakst gebruiken. Dit implantaat is, door zijn enorme initiële houvast, zeer geschikt om direct na het trekken van een tand of kies te plaatsen, hetgeen dus een ingreep scheelt. Het grote voordeel van direct plaatsen na het trekken is dat de kaak nog in tact is en blijft. Een ander groot voordeel ( belangrijk als het een voortand betreft) meteen kan worden voorzien van een tijdelijke kroon, hetgeen uiteraard aanmerkelijk prettiger is dan wanneer er een plaatje als tijdelijke voorziening gemaakt moet worden. Overigens heeft ieder merk zijn eigen indicatie. Zodoende houden we ook de andere merken er bij.

Op verzoek is het plaatsen van een ander merk mogelijk, mits het ook wel een A-merk is. Er verschijnen wekelijks implantaatsystemen op de markt, ook soms veel goedkopere dan de genoemde A- merken, maar soms verdwijnen ze ook weer snel en dan zit je met de continuïteit van de levering van de onderdelen. Wij zijn daarom zeer terughoudend met het plaatsen daarvan.

De procedure is als volgt

  1. Eerst is er een vooronderzoek, waarbij bepaald wordt aan de hand van foto’s en eventuele afdrukken hoe hoog en hoe breed de kaak is waar het implantaat moet komen. Zo kunnen we de lengte en breedte van het implantaat bepalen.
  2. Vervolgens wordt er in een latere zitting, uiteraard onder verdoving, een sneetje in het tandvlees gemaakt en met een paar speciale boortjes een gaatje in de kaak geboord.
  3. Daarna wordt het exact passende implantaat in dat gaatje geschroefd en wordt het tandvlees gehecht om het deel van het implantaat dat nog boven de kaak uitsteekt.
  4. Daar komt dan nog een schroef op om het implantaat af te sluiten en zo moet het minimaal een maand of twee vastgroeien. In de bovenkaak nog iets langer. Van die schroeven in de mond hebt u in die vastgroeitijd geen enkele hinder.
  5. Na die vastgroei periode zit het implantaat geheel vergroeid met de kaak en kan er een kroon op gemaakt worden of een houvast voor een prothese of iets dergelijks. Dat noemen we de “supra-structuur”.

Te weinig kaakvolume?

Het kan voorkomen dat er te weinig kaakbreedte of hoogte is om een implantaat, hoe klein ook, te kunnen plaatsen. Er zit dan niks anders op dan het lokaal vergroten van dat kaakbotvolume door het aanbrengen van korrels plus daaroverheen een membraan. Bij deze procedure kan het wel een jaar duren voordat er weer een kroon op zit. Echter : de ontwikkelingen staan niet stil.

Met de huidige (Any Ridge ) implantaten is het al snel mogelijk om eerst het implantaat te plaatsen en als dat vervolgens niet volledig  door kaakbot is omgeven , om er dan korrels tegenaan te plaatsen en die korrels op zijn plaats te houden door een titanium plaatje dat op het implantaat wordt geschroefd.

Er vormt zich dan ongestoord een prachtige botlaag rondom het implantaat en het uiteindelijke succes is levenslang gegarandeerd.

Bij grote defecten in de kaak ontkwamen we er vroeger niet aan om eerst elders uit de mond, (bijv. van de plaats waar vroeger de verstandskiezen zaten,) een stukje kaakbot te transplanteren tot in het defect.

Dat gaf op de donorplaats soms wat nabezwaren.

Tegenwoordig is het mogelijk om met een 3d printer een exact passend stukje kunstbot te printen en met een schroefje in het defect te plaatsen.

Wellicht komt mijn enthousiaste beschrijving u wat eng over, maar  de napijn die deze ingrepen oplevert is verwaarloosbaar.

Meestal is een paracetamolletje, als dat al nodig is, voldoende.

 

Voortanden

Bij voortanden speelt de esthetiek uiteraard een grote rol. Vroeger namen we genoegen met een implantaatkroon, die mooi van kleur, vorm en stand was. Tegenwoordig is dat volstrekt onvoldoende, maar letten we ook in hoge mate op de vorm van het tandvlees,dat er mooie papillen gevormd worden, dat zijn de puntjes tandvlees die je tussen de tanden ziet en dat de rondingen van het tandvlees overal op dezelfde hoogte zit, zodat niet de ene tand langer lijkt dan de andere.

De techniek om dit te bereiken kunnen we u uitgebreid in onze praktijk laten zien.

Voor Ondertandjes zijn, door de geringe ruimte, en het vaak volledig verdwenen kaakbotvolume en de risico’s, implantaten soms niet de verstandigste keus. Dan kan het beter zijn om naar een mooi alternatief te kijken.

Risico’s

Ter hoogte van de kiezen in de bovenkaak zit de neusbijholte en in de onderkaak loopt tot ongeveer de hoektand de zenuw die de tanden verzorgt en de helft van de onderlip.

Beide structuren moeten worden ontzien, en als de diagnostiek, voorafgaande aan de behandeling, goed is gedaan, dus het bepalen van lengte en dikte van het implantaat, zodanig dat we altijd in veilig gebied blijven, met in acht nemen van de contra-indicaties, dan is eigenlijk het enige risico dat overblijft: het door het lichaam afstoten van het implantaat. In een heel klein aantal gevallen komt dat voor en de oorzaak er van is meestal onbekend. Als het voor komt, dan is het veelal binnen een maand na plaatsing. Wij hebben dat in de 30 jaar dat we ons met implantologie bezig houden hooguit drie keer meegemaakt.

Er is dan helemaal geen man overboord,het implantaat kan er zo uit, er blijft dan een wondje over dat weer volledig dichtgroeit, vergelijkbaar met een kies die eruit is gehaald.

Na een paar maanden kan er vervolgens opnieuw worden geïmplanteerd en dat kost de patiënt dan helemaal niets.( 100% garantie)

En de kans dat het dan weer wordt afgestoten is nihil, wij hebben dat in ieder geval nog niet meegemaakt,

Een ander risico op lange termijn is dat de positie van het implantaat na vele jaren relatief iets hoger lijkt te komen dan de beide natuurlijke buur-kiezen.

Dat heeft te maken met het feit dat natuurlijke kiezen in de loop van de tijd iets doorgroeien, terwijl het implantaat star op zijn plek blijft staan. De kroon op dat implantaat kan dan iets korter gaan lijken.

Dit fenomeen doet zich meer voor bij implantaten die op relatief jonge leeftijd zijn geplaatst.

Als dat storend wordt is dat altijd op te lossen door een nieuwe kroon te maken, maar dat is dus pas na vele jaren aan de orde.

Als er verder vragen zijn stel ze gerust, op de praktijk of telefonisch.

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Bel ons vandaag nog 050 534 20 20 of stuur een email naar info@tandartsbock.nl