Bel mij terug

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Behandelen van kinderen

Kinderen worden meestal vanaf jonge leeftijd meegenomen  naar de tandarts. Ze wennen dan alvast wat aan de omgeving. Gemiddeld op 3 jarige leeftijd  staan ze ook toe dat er even in de mond gekeken wordt, al dan niet bij moeder op schoot Een of twee jaar later hoeven ze dan niet meer op schoot, maar willen ze alleen. De jaren daarna zijn er op gericht, door preventie en instructies, om voor een kind altijd enge behandelingen te voorkomen.

Als het dan toch niet anders kan en er moet daadwerkelijk  iets  gedaan worden, wordt daarin altijd veel tijd gestoken. Uitgebreide uitleg van wat er gaat gebeuren en bijna spelenderwijs gaat het dan altijd goed, zodanig en dat is het belangrijkste, dat het kind niet een levenslange tandartsangst ontwikkelt. Want hoe vaak hoorde je vroeger niet dat een kind op zijn achtiende het huis uit ging en nooit meer naar de tandarts ging? Dat komt bij ons niet voor! Heel veel kinderen van vroeger komen nog steeds, nu zelf met hun kinderen. Er zijn een paar dingen belangrijk:

Eerste keer alleen in de stoel

Als de ouders er bij moeten zijn, hetgeen onder de 6 meestal het geval is, dan is het belangrijk dat ze absoluut niks zeggen. De aanwezigheid alleen is voldoende. Maar  zodra moeder iets zegt, van “nou gaat de tandarts even dit of dat doen” dan is de tandarts meteen  het contact kwijt en wordt het wel een factor 10 moeilijker.  Dat is echt heel belangrijk, wel er zijn, maar niks zeggen.

Eerste echte behandeling

De uitleg van wat er gaat gebeuren geschiedt door de tandarts.Legt u alstublieft  niet alvast thuis uit wat er gaat gebeuren, want des te enger vindt uw kind het. U brengt onbewust, uiteraard met de beste bedoelingen , uw eigen angst over op het kind.(  dat hoeft niet uw eigen tandartsangst te zijn, maar kan ook de angst zijn dat uw kind iets pijnlijks overkomt) . Niet thuis voorbereiden dus.

Geen kadootjes beloven

Een grote fout die regelmatig wordt gemaakt is uw kind beloven na de behandeling even naar de speelgoedwinkel te gaan. Dat werkt averrechts omdat dan een kind meteen denkt: “hier is wat aan de hand”. Het beloninkje dient na een goed verlopen behandeling van de tandarts te komen en dat weet ieder kind van jongst af aan.

Verdoving

De verdoving, het krijgen van een prikje in de mond is de eerste keer uitermate eng. Dat moet van tevoren, door de tandarts en wederom niet thuis door de ouders, goed worden uitgelegd. Eerst wordt het een beetje voor-verdoofd met een watje met verdovingsspray, waardoor het prikje nauwelijks te voelen is.Bij kinderen is het essentieel dat als er verdoofd wordt, de verdoving  ook direct goed zit. Bij een volwassene die nog wat voelt tijdens de behandeling kun je altijd nog wel wat bij-verdoven. Bij een kind is dat onmogelijk. Als een kind nog wat voelt ondanks de verdoving dan is de tandarts zijn geloofwaardigheid kwijt. Vandaar dat voor kinderen alleen de allerbeste middelen voor verdoving in aanmerking komen.

Ook als de verdoving er in zit zijn er nog altijd onaangename geluiden, van de zuiger e.d. Ook daar moet ruim tijd en uitleg aan worden besteed. Hoe jonger, hoe meer tijd.

Nieuw

Veel ouderen onder u kennen het nog wel: de schooltandarts. Voor velen is dat een dermate traumatische ervaring geweest dat ze niet meer naar de tandarts gingen, zodra ze dat zelf konden beslissen. Het uiteindelijke resultaat is dan dus helaas toch negatief.Wij hebben altijd gepropageerd dat het belangrijkste is dat een kind geen tandartsangst ontwikkelt op jonge leeftijd.Dat is belangrijker dan het kost wat kost willen repareren van een gaatje in een kiesje dat toch nog wisselt en waaraan geen klachten zijn.

Echter: zo’n gaatje kan groter worden voordat de melkkies wisselt en er kunnen dan wel klachten komen. Sinds kort is zijn er 2 effectieve methodes om de gaatjes te stoppen, zonder dat daar een boor of een eng prikje aan te pas hoeft te komen.

 

De eerste is een laklaagje dat op het defect aangebracht, waardoor het proces stopt. Het middel heet Zilver Diamine Fluoride en heeft naast de genoemde sterke voordelen ook een nadeel nl. dat het behandelde plekje wat verkleurt.

De tweede methode is een Hall-kroon: dat is een roestvrijstalen confectiekroon, die zonder enig boorwerk zo op het aangedane kiesje wordt gezet. Het wordt vastgezet met een materiaal dat ook het proces stopt.

Onderzoek wijst uit dat kinderen deze methodes beter waarderen dan conventioneel boren en vullen.

 

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Bel ons vandaag nog 050 534 20 20 of stuur een email naar info@tandartsbock.nl