Chinese robot voert zelfstandig implantaat operatie uit

Techniek

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een robot volledig zelfstandig dentale implantaten geplaatst. Bij een Chinese vrouw werden met succes twee 3D-geprinte implantaten aangebracht. Daar is de hoop dat de succesvolle procedure een oplossing zal bieden voor het tandartstekort in Azië, dat vooral in Hongkong en Singapore een probleem is. Ook wordt het gezien als een minder risicovol alternatief voor de operaties van slechte kwaliteit die er nu worden uitgevoerd door ongekwalificeerde tandartsen.

Nadat een CT-scan was gemaakt om data te verkrijgen over de schedel en kaak van de vrouw, bracht de medische staf de apparatuuruitrusting voor positie en oriëntatie aan en bepaalde zo de benodigde bewegingen, hoeken en diepte om de implantaten in de mond van de vrouw te plaatsen. Met deze informatie werd de robot zo geprogrammeerd dat hij in de juiste positie de operatie uit kon voeren. Volgens professor Zhao Yimin, een chirurg van het Fourth Military Medical University (FMMU) in Xi’an, verliep de procedure zeer soepel en werden de implantaten met grote precisie geplaatst.
Hoewel de medische staf continu aanwezig was tijdens de operatie die een uur duurde, speelde deze geen actieve rol. De robot, waaraan de afgelopen vier jaar is gewerkt door de Beihang University in Peking en het tandheelkundige ziekenhuis van FMMU in Xi’an, is ontworpen om een set van voorgeprogrammeerde opdrachten te volgen. De robot kan echter ook aanpassingen maken gedurende de operatie, meldt de South China Morning Post.
Uit een recente enquête is gebleken dat ongeveer 400 miljoen patiënten in China implantaten nodig hebben. Het aantal gekwalificeerde tandartsen in het land is echter niet in staat aan de groeiende vraag te voldoen. Dit tekort kan mogelijk worden teruggebracht door steeds vaker robottechnologie in te zetten.
Experts voorspellen dat in de toekomst technologie waarbij robots ondersteunen of zelfstandig opereren, het werk van tandheelkundige chirurgen steeds makkelijker zullen maken. Robottechnologie is in de afgelopen jaren al ingezet om te helpen bij tandheelkundige behandelingenprocedures zoals wortelkanaalbehandelingen, orthodontische operaties en het plaatsen van implantaten. Afgelopen maart werd een nieuw robot begeleidingssysteem, genaamd Yomi, goedgekeurd door de Amerikaanse Food- and Drug Administration (FDA). Dit computergestuurde navigatiesysteem geeft fysieke begeleiding door haptische robottechnologie, die zintuigelijke feedback geeft en de boor beperkt in positie, oriëntatie en diepte, meldt de producent van het systeem, Neocis.

bron: Dental Tribune International