Bel mij terug

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Tandvervanging is een zeer breed begrip

Het varieert van vervanging van een enkele tand of kies tot vervanging van meerdere of alle tanden en kiezen. Als er één of meerdere tanden verloren gaan zijn er, afhankelijk van de kwaliteit van de rest van het gebit, allerlei mogelijkheden. Allemaal met specifieke voor-en nadelen.Het is dus lang niet altijd zo dat een vaste voorziening beter is dan een uitneembare voorziening. In bepaalde gevallen kan uitneembaar beter zijn. Vraag daar gerust naar.

Vaste voorzieningen (niet uitneembaar)

  • De etsbrug
    Dit is de eenvoudigste vaste voorziening. Daarbij wordt een ontbrekende tand of kies aan de buren vast geplakt. Voordeel : relatief goedkoop. Mooi om te zien. Maar, hoewel het soms jaren kan zitten: ze worden gezien als “semi-permanente voorziening”. Tegenwoordig is de tendens om de etsbrug niet tussen 2 buren vast te plakken, maar slechts aan 1 buur. Onderzoek wijst uit dat dan de levensduur wordt verlengd, omdat bij 2 pijlers er nogal wat onderling gewrik optreedt, waardoor de brug van een van de pijlers los laat. Als er maar 1 pijler is, dan is dat euvel er dus niet
  • De echte brug
    Hierbij wordt de ontbrekende tand een geheel met kronen die op de beide buren worden gemaakt. Voordeel : eveneens erg mooi om te zien. Veel duurzamer dan de etsbrug. Nadeel is dat de kosten hoger zijn en dat het zonde kan zijn om een echte brug te maken als de beide buren nog “gaaf” zijn. Per slot moeten dan gave tanden worden beslepen. In dit geval heeft een etsbrug de voorkeur.
  • Een implantaat
    Benadert het mooiste de situatie zoals het vroeger was. Geen geslijp aan de buren. Zeer sterk. Nadeel is dat er een operatief ingreepje nodig is, waar overigens hoogst zelden wat napijn aan te pas komt, die eenvoudig met paracetamol is te onderdrukken.

De prijs van een implantaat met een kroon daarop is zeer vergelijkbaar met de prijs van een 3-delige brug.

 

Uitneembare voorzieningen

  • Het kunsthars plaatje
    Dat is de eenvoudigste uitneembare voorziening. Vaak gebruikt als tijdelijke voorziening, maar er zijn ook veel mensen die er zodanig aan wennen dat ze er mee blijven functioneren. Voordeel : redelijk goedkoop. Nadeel : niet echt comfortabel.
  • Het frame
    Veel comfortabeler, omdat het beter is verankerd aan de rest van het gebit en omdat het metaal, in plaats van kunsthars, is. Daardoor kan het veel dunner en smaller in omvang worden uitgevoerd. De meeste mensen wennen hier goed aan. Het is wel duurder dan een plaatje.
  • Frame met precisieverankering
    Hierbij zit het frame verankerd aan de rest van het gebit middels drukknopjes, of schuifslotjes. Dit is weer veel duurder, omdat er dan ook kronen moeten worden gemaakt waar die slotjes aan vast zitten.
  • Frame met telescoopkronen
    Dit is ideaal voor mensen die maar heel weinig, twee of drie, tanden meer in de mond hebben.Het hele gebit kan dan daaraan opgehangen worden, uiteraard moeten de overgebleven tanden dan nog wel goed genoeg zijn, of goed genoeg te maken zijn.

Volledige prothese
Er is tegenwoordig ook een digitale prothese op de markt. De techniek daarachter verschilt nogal,het wordt namelijk volledig in een computerprogramma ontworpen en daarna geprint met een 3-d printer.
Voordeel van deze digitale prothese:

  • Excellente pasvorm
  • Snel klaar
  • Kopieerbaarheid: als een prothese kapot is gegaan, of zoek geraakt, kan er vanuit de  programmatuur gemakkelijk een identiek exemplaar worden geprint.

Losse prothese en geen kans op vergoeding van implantaten door zorgverzekeraar?

Bij veel zorgverzekeraars lijken geen objectieve normen te worden gehanteerd voor het afwijzen of toekennen van een klikgebit op implantaten.

Ondergetekende had onlangs ook weer twee identieke gevallen van implantaten in de bovenkaak, ook dezelfde verzekeraar. Alleen werden bij de een wel implantaten vergoed en bij de ander niet. Waarom? Een raadsel.

Voor degenen die kampen met een losse prothese en die geen vergoeding kunnen krijgen voor implantologie is er nu een voordelige oplossing.

Het komt er op neer dat er een paar hele voordelige, naald implantaatjes worden geplaatst, zonder dat er een flap-operatie nodig is en op die implantaatjes zit meteen al een drukknopje.

Vervolgens wordt in het bestaande gebit een holletje geslepen op de plaats van de drukknopbolletjes en wordt, uiteraard na een periode van vastgroeien van de implantaatjes, met snelhardende kunsthars er een matrixje in gezet die om de drukknopbolletjes heen vallen. Kortom, meteen een geweldige verbetering van de houvast.

Ook geschikt voor vrij-eindigende frameprotheses

Veel mensen herkennen het wel: Als een kaak gedeeltelijk onbetand is geworden is een van de mogelijkheden een frame, dat met verankering aan de overige kiezen vast zit.

Als achterin de mond geen kiezen meer zitten, waar het frame aan bevestigd had kunnen worden noemen we dat een vrijeindigende frameprothese,

Daarbij is er dus geen steun meer achter in de mond en drukt het frame rechtstreeks op het slijmvlies.

Dat kan, zeker op termijn klachten gaan veroorzaken, omdat de druk op het slijmvlies zorgt voor sneller slinken van de kaak op die plek.

Ook hiervoor zijn deze implantaatjes een uitkomst: 1 implantaatje achterin en de druk van het frame wordt door dat implantaatje opgevangen en niet meer door het slijmvlies.

Als het frame aan beide kanten vrij eindigt dan moeten er uiteraard 2 implantaatjes in.

De tandarts kan u uitgebreid informeren over de voor-en nadelen van al deze voorzieningen en wat voor u de meest geschikte oplossing is.

Bent u nog geen patiënt bij ons?

Bel ons vandaag nog 050 534 20 20 of stuur een email naar info@tandartsbock.nl